Tuesday, June 17, 2008

perasan itu menolong kita untuk menjadi insan yang lebih mampan (a.k.a. penyangak dan lagu-lagu underground dulu dia suka yang dia terjumpa balik)

cam best lak jumpa forum yang leh download lagu-lagu underground lokel yang lama. takdelah semua yang aku suka dulu aku jumpa situ tapi most of it.

dulu, masa aku kat sekolah dalam 97 98 aku suka sangat underground nih tapi tak pergi gig semua aku dalam penjara.

keluar penjara layan lah gigs. gig pertama lagonpalooza. dapatlah tengok the official! band skinhead fevret. dapat tengok butterfingers. dan macam-macam lagi, tapi ter-miss lyme and koffin kanser semua tapi gig-gig lepas tuh dapat ah tengok kan.

sambil tuh layan lagu-lagu apa yang buleh cekup.

masa belajar kat universiti mulalah revolusi internet. aku selalu gi cyber cafe.

mula-mula tak layan sangat cc, layan snuker je dengan budak-budak tak betol. mula-mula layan snuker kat tempat kedai rumah dodgy gila, pedih mata aku kena dengan asap colok cina tuh sebab dia pasang tempat sembahyang kat tempat snuker. pastuh kat luar ada tempat kuda. semua budak-budak tak betol mesti keluar lepak situ. kat sebelah ada cc yang dodgy gila, tapi cukop lah untuk layan mirc kejap kalau bosan.

lepas tuh lepas dah geti naek bas atau tumpang kereta senior sekolah dulu yang sama uni dapatlah upgrade ke taman u. upgrade tempat je, rutin sama je snuker-kuda-cc. best jugak lah.

tapi nih masa tahun satu, masa bebudak biasa yang lain belum start merempit lagi. semua tidur awal. setiap malam lah aku balik sorang-sorang buat muka seposen sambil pass by pak guard melayu muda yang pandang slack tapi tak buat apa-apa pun (bijak). lepas tuh kena naik tingkat 5 sebab junior semua tingkat paling atas, dalam gelap, sorang-sorang, layan lah bunyik selipar sendiri heret kat lantai, nasib baik lah itu je bunyik yang wujud. maybe blok aku je kot senyap sikit, budak-budak tak betol nih blok lain. lama-lama budak budak lain pun cam dah bosan tidur semua pun layan keluar jugak lah.

so aku pun ada lah geng yang dekat and sama kelas untuk lepak kat taman uni nih. dan oleh kerana mereka semua pada dasarnya geek macam aku yang mula-mula perasan tak geek padahal dalam hati sangatlah geek, kitorang lebih suka lepak cc most of the time, snuker kuda semua tuh optional jeh.

rutin dah ditukar.

ada satu cc nih, cam dia bawah tempat internet, atas tempat game lan. so camnih, awal malam ramai awek chatting mirc so layan bawah dulu. haa. lagipun bawah ada amoi amoi yang jaga cc, cute lah jugak. aku rasa aku tak pernah terlancap kat tandas dia, ada member aku pernah kot, tapi aku pernah lancap kat cc lain kat bandar jb tuh cerita lain kot wauhkgheahkuga pasal ternampak amoi mantap yang dressing cam jepun cerita lain cerita laen. okay bila dah malam sket semua naek atas, layan game lan. maenlah starcraft. tah pape ah cite nih padahal aku nak tulis pasal bende lain.

aku nak tulis pasal masa kat bawah layan internet. aku suka surf nak dengar lagu lagu. tak cukup layan lagu-lagu underground kat keset, carik website yang kadang-kadang letak real audio. ada satu website nih semua lagu pilgrims the letak situ, aku cam layan lagu-lagu pilgrims yang lama-lama gitu yang aku rasa time penyanyi dia bukan bob tuh kot. tapi bila nostalgia balik di era sekarang aku tak dapat jumpa balik lagu lagu pilgrims tuh so cam geram ah sebab ahh aku suka gila, lagu-lagu dia punk sikit tapi sweet. sekali baru semalam aku jumpa! argh fuck orgasma endorfina! haha lagu fevret aku the pilgrims - celebrating mother. aku tak tahu ah aku memang suka lagu tuh dengan muzik dia yang catchy sweet old school, nyanyian yang pelat siket dengan suara melayu sekolah menengah yang best, dan suara latar suara melayu sekolah menengah rendah cam form 2-3 camtuh lalz.

kat sini jugak aku mula start layan hip hop. specifically wu tang dengan cypress, aku carik website yang ada real audio derang. layanlah sorang sorang, tak ramai member nak ber hip hop dengan. nak buat camna. lepak stesen bas ada budak dressing hip hop lalu semua orang rempit uni nih dah start jerit jerit poyo poyo poyo. aku senyap jelah padahal dalam hati cam cool gak mamat nih dressing wauhkgehahkuaga.

kat jb selalu gak gi gig hardcore. takdelah layan hardcore sangat tapi pergi jelah semata mata nak ikut trend undergrounder. member aku perangai yang dah layan muzik hc sebelum aku (sekarang rock n roll sejati kot) pernah kasi dengar visionville hardcore compilation. compilation lama kot. sampai sekarang tak jumpa balek. dalam compilation tuh ada n.e.t. (legendary jb hardcore band), disaster funhouse, chronic mass, dengan project a.k., dengan satu lagi band aku tak ingat. daym best gella.

masa sekolah memang layan project a.k., tapi daripada ep against kounterplot dia, dalam compilation nih ada lagu lagu project a.k. versi sebelum ep, jauh lagi best! lagi punk sikit style dengan pacing dia. tapi yelah, mana nak carik balik compilation dia, masa dah lama sikit lepas hilang keset tuh pernah lah try carik kat pertama, tanya kat apek tuh dia kata 'lu layan hardcore kah? wa talak jumpa itu apa compilation lu mintak ah, tapi cuba lu try dengar nih', dia kasi lak aku dengar slipknot, aku cam 'okay gak', kasi beli wahkugeaghkuga teros layan slipknot jap kejap sebelum sedar diaorang poyo. anyway, semalam aku jumpa salah satu lagu project a.k. dari kompilasi itu! project a.k. - bring it back! dengan lagu chronic mass - togetherness sekali! adik sungguh happy!

okay kita be kind rewind sket. masa kat sekolah budak budak semua suka layan a.c.a.b., aku antara minoriti yang lebih menjurus kepada the official. maybe pasal aku dulu budak j.b. kan, kena sapot sket jb riot! haha. sampai buat t-shirt pun letak riot kat t-shirt pasal aku ditugaskan design t-shirt batch aku. haha gila kelakar design, ada kartun dua orang mamat samseng lah konon kat belakang, sorang pakai baju petak petak ala chicano pegang baseball bat, sorang lagi seluar pendek dengan boot ala pantera. kat depan ada cam logo tangan tunjuk fuck dengan dua jari ala-ala british nye flip off. dulu aku tak tahu apa maksud bende tuh, cam member aku cerita dia pernah tengok budak skinhead j.b. buat camtuh, aku main letak jelah, pastuh letak nama sekolah riot! haha, pastuh ada istilah 'macho bole' kat mana-mana ntah, inside joke.

fokus balik. the official. aku suka gila e.p. j.b. riot dia! ada kaset je, itupun dah hilang. argh. layan gila kat penjara, album baru baru dia semua menjurus ke emosional sikit, the first lagi raw dan punk. tak jumpa argh mana nak carik. semalam, aku jumpa! the whole fucking ep! aku masih ingat lagi a few of the lyrics! jb riot oi! jb riot oi! jb riot oi! live forevah!

haha. b4 this memang ada a few lagu-lagu yang aku dah jumpa. stomping ground nye lagu aku jumpa kat myspace dia. stomping ground - from within. gila layan bassline dengan jerit. infectious maggots aku jumpa kat musiccanteen. carburetor dung - boo hoo clapping song yang original bukan yang jemapoh jumpa kat mana tah aku terlupa, myspace derang kot.

ada lah lagi banyak yang dah jumpa, dan banyak yang tak jumpa. kalau lah terjumpa mamat underground yang simpan semua lagu dolu-dolu kan senang.

antara yang aku nak ialah butterfingers nye lagu-lagu yang sebelum 1.2 milligrams. aku ada terdengar dalam satu mixtape dubbing nih dulu pinjam kat member. hmm.

tak kesah lah.

yang penting banyak lagu-lagu underground lama aku dah jumpa. and aku sayang lagu lagu nih. and aku sayang underground masa 90's, banyak lagu-lagu yang bagi aku sweet walaupun ganas, macam ada certain apa tah, nostalgia mungkin, tapi memang facts masa 90's banyak underground best. cuma sayang at the same time aku tak dig hip hop as well. bila dah masuk tahun 2000 baru nak start. oh well. fuck it, right, ini bukan role playing game buleh start game baru, teruskanjelah dengan game yang serabut tapi sangat colourful nih. cewah colourful, no homo, wahukgeahkuga.

sigh.

you know what they say. when you start nostalging too much it's a sign that you desperately need pussy.

here kitty kitty kitty meow. no not you ninja cat.

anyway, sesape nak layan lagu lagu nih sama aku, chat lah dengan aku.

5 comments:

Pourpres~ said...

wah. sume aku tatau, else than butterfingers koffin kanser je. adek konon. ptuih.

penyangak said...

yelah, aku kan muda. kau tua manalah nak tahu band band zaman sekarang whaukgehgkauhga.

The Rhymeweaver said...

abang aku ada EP against kounterplot tu tapi sama la mcm kau aku pun terlepas peluang nak menghargai muzik rapcore malaysia sebab noob lagi masa tu

apa nama forum underground itu?

penyangak said...

err aku memang layan rapcore time sekolah lah. ep tuh aku beli time sekolah jugak, project a.k. agak hype jugak time tuh and aku sempat hargai. tapi aku cakap pasal compilation visionville yang keluar before ep tuh pun, itu bila member aku kasi dengar baru dapat dengar project a.k. before ep tuh. lagi best kot. but still project a.k. is the best rapcore to ever come out here.

nama dia mentharas.

amir fififudin said...

weh apdet link weh..
fififudin.blogspot.com.
perangai tu aku dah ubah sebab aku nak ubah perangai aku jadi lebih baek. tapi tak de post lagi.

visionville tu memang compilation terbaek local hc ah. kaset kenangan